+46 8 751 06 30

Öppet 08.00-17.00

Borgarfjordsgatan 12, Kista

Besök oss gärna

Det kan vara svårt att välja rätt system/plattform beträffande CRM, Kundtjänst, Marketing Automation osv. När jag började jobba inom detta 1994 fanns det bara en handfull leverantörer och det kallades då för sälj- och markanadsstödsystem (numera CRM). Idag finns det en myriad leverantörer av dessa system/plattformar både seriösa och mindre seriösa.

Det jag har upplevt mer och mer under dom senaste åren är att många kunder väljer system/plattformar som är trendigast och hajpade på marknaden snarare än att välja system efter sunt förnuft och vad som täcker behoven och stöder processer inom organisationen.

Att som kund välja ett system/plattform bara för att det är trendig och hajpat kan bli mycket kostsamt, utan för den saken skull bättre täcker behoven på kort och lång sikt.

Jämför system/plattform för era behov på ett sunt sätt där ni i första hand kopplar era behov, och inte för att det är trendigt och hajpat. Jämför noga abonnemangs kostnad för vad som ingår i det abonnemang som ni startar med och tänk också på höjd abonnemangs kostnad på funktioner ni inte har i ert grund abonnemang men kanske har behov av på sikt (gå inte på gratis tricket, det kan kosta skjortan när ni behöver gå upp till betal abonnemang).

Jämför även bindninstid på abonnemanget, kan ni välja mellan årsvis och månadsvis betalning och uppsägning.

Checklista

Här är en checklista för att hjälpa dig välja ett CRM-system:

 • Identifiera dina affärsbehov: Först och främst måste du förstå vad ditt företag behöver från ett CRM-system. Vilka är dina affärsmål och vilken typ av information behöver du samla in och analysera för att uppnå dem
 • Utvärdera tillgängliga alternativ: Gör en lista över potentiella CRM-system och jämför deras funktioner och kostnader. Ta hänsyn till hur väl de matchar dina affärsbehov
 • Bedöm användarvänligheten: Det är viktigt att välja ett CRM-system som är lätt att använda och implementera. Du vill inte att användningen av systemet ska vara en källa till frustration för dina anställda
 • Undersök integreringar: Kontrollera om det valda CRM-systemet kan integreras med andra verktyg och system du redan använder i företaget, såsom e-post, kalender och affärssystem
 • Bedöm kundstöd: Se till att det valda systemet har tillräckligt med kundstöd och utbildning tillgängligt för att hjälpa dig att lösa eventuella problem eller frågor som uppstår
 • Pröva systemet: Om möjligt, föreslår jag att du provar systemet innan du gör en fullständig implementering. Det hjälper dig att se om systemet är en bra match för dina affärsbehov och om det är lätt att använda
 • Konsultera en expert: Om du har en hög grad av komplexitet i dina affärsbehov, kan det vara en bra idé att konsultera en expert för att säkerställa att du väljer det mest lämpliga CRM-systemet för ditt företag.

Denna lista är inte uttömmande, men den ger en bra grund för att hjälpa dig att välja rätt CRM-system för ditt företag.

Utgå från behoven

Det är viktigt att inte bara välja det mest hajpade eller dyra CRM-systemet utan att först och främst utgå från dina affärsbehov och vad du faktiskt får för pengarna. Här är några anledningar till varför:

 • Du betalar för funktioner du inte behöver: Många av de mest hajpade och dyra CRM-systemen har en mängd avancerade funktioner som du kanske aldrig kommer att använda. Detta är en slöseri med pengar och kan leda till en överväldigande mängd alternativ som gör det svårt att hitta det du söker.
 • Integreringar kan vara svåra: Trendiga CRM-system brukar ha en hög grad av integrerade funktioner, men det betyder inte alltid att de är lättintegrerade med andra system du redan använder. Detta kan leda till en krävande och tidskrävande implementeringsprocess.
 • Lärandekurva kan vara brant: Många av de hajpade CRM-systemen har en stor lärandekurva, vilket gör det svårt för medarbetare att sätta sig in i systemet och använda det effektivt.
 • Kostnaderna kan lätt springa iväg: Många av de hajpade och dyra CRM-systemen har månatliga abonnemangsavgifter som kan lätt löpa iväg om du inte har en god förståelse för vad du faktiskt använder.

Istället för att välja det mest hajpade eller dyra CRM-systemet, bör du istället utgå från dina affärsbehov och se till att du får mest möjliga värde för pengarna. Detta innebär att du bör jämföra funktioner, kostnader, användarvänlighet, integreringar och kundstöd för att hitta det CRM-system som bäst matchar dina behov.